Najnowsze wpisy, strona 1


mar 23 2009 Żurek na zakwasie
Komentarze: 0

Najlepszy jest żurek na zakwasie przygotowanym w domu.

Przygotowanie zakwasu: Zagotuj litr wody. Do słoja lub garnka kamiennego wsyp 30 dag mąki żytniej razowej, wymieszaj z taką ilością wrzątku, by powstała papka. Gdy ostygnie, wlej pozostałą letnią wodę. Włóż kromkę chleba razowego i 2-3 ząbki czosnku. Przykryj gazą lub ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 3 dni. Przelany zakwas do butelek można przechowywać dwa tygodnie.

lut 27 2009 Krem brokułowo-szpinakowy
Komentarze: 0

Krem brokułowo- szpinakowy - Bardzo zdrowa, zielona zupa-krem, której główny smak nadają brokuły i liście szpinaku. Najlepiej smakuje podana z kleksem serka ricotta, grzankami i posiekaną pietruszką.

wrz 16 2008 Ciasteczka z galaretką
Komentarze: 0
30 dag mąki 8 dag mielonych orzechów laskowych 10 dag cukru 1 cukier waniliowy 20 dag masła 2 żółtka 15 dag galaretki porzeczkowej cukier puder do posypania
Zagnieć kruche ciasto z mąki, orzechów, cukru, cukru waniliowego, masła i żółtek. Ulep kulę, zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki. Ulep kulki o średnicy 2 cm, poukładaj je na blasze wyścielonej pergaminem. Trzonek drewnianej łyżki zanurzaj w mące, zrób dołek w każdej kulce. Podgrzej galaretkę, małą łyżeczką wlewaj ją do dołków w ciastkach. Piecz 15 minut w temp. 175°C. Posyp cukrem pudrem.