Archiwum maj 2009


maj 21 2009

Zupa szczawiowa


Komentarze: 1

Lekko kwaskowata, orzeźwiająca i pożywna zupa szczawiowa doskonale smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo i kromką razowego chleba.

Składniki:

250g listków szczawiu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 litry bulionu (ugotowanego z marchewką, pietruszką i selerem) śmietana 18% sól i pieprz 2 jajka ugotowane na twardo

Można też wykorzystać gotowy szczaw marynowany w słoiku. Przygotowuje się go latem z młodych listków. Podsmażony na maśle, wekuje się w małych słoiczkach i przetrzymuje w zimnym miejscu.

maj 06 2009

Jajka faszerowane z kawiorem


Komentarze: 0

Jajka faszerowane jajka to doskonała przystawka na przyjęcie. Ich wykwintną wersję przygotuj z czerwonym kawiorem. Wspaniale wygląda pośród innych potraw na stole i znakomicie smakuje - ziarenka kawioru doskonale komponują się z kremowym jajkiem.